ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ

Blog Single

Gerek iş hayatımızda gerekse eğitim hayatımızda bir fikrimizi, işimizi karşımızdakilere iletirken en çok başvurduğumuz yöntemlerden bir tanesi sunum yapmaktır. Ancak sunum yapmak sanıldığı kadar kolay değildir. Etkileyici bir sunum yapmak için gerekli olan bazı altın kurallar vardır. Bizde bu yazımızda sizler için etkili sunum teknikleri üzerinde durduk.

Etkili Sunum Teknikleri ve Giriş – Gelişme – Sonuç

Etkileyici bir sunumda hem sunan kişinin hem de sunumu dinleyen insanların sunumdan kopmaması ve bütünlük sağlanması için giriş- gelişme ve sonuç kısımlarının yer alması gerekir.

Giriş kısmında; konunun ne olduğu ve önemi dinleyiciye belirtilmelidir. Sunuma sıradan bir başlangıç yapılmamalıdır.

Gelişme kısmında; anlatılmak istenilen fikirler dinleyiciye aktarılmalıdır. Konu materyaller ile desteklenmelidir.

Sonuç kısmında; sunumda ele alınan önemli kısımlar tekrar dinleyiciye hatırlatılmalıdır. Bu kısım sunumun kısa bir özeti niteliğinde olmalıdır.

Etkili Sunum Teknikleri ve Ana Düşünce

Bir sunumda ana düşünce çok önemlidir. Sunum anlatmak istediğiniz ana düşünceyi mutlaka dinleyiciye iletmelidir. Kısa ve öz olmalıdır. Dinleyicinin hafızasında yer etmesi için sunum boyunca birkaç kez tekrarlanmalıdır.

Basit ve Anlaşılır Olmak

Hazırladığınız sunum ve dinleyiciye aktardığınız bilgiler basit ve anlaşılır olmalıdır. Kullanmış olduğunuz anlaşılması zor kelimeler dinleyicinin sıkılmasına ve sizden kopmasına neden olabilir. Sunumu güzelleştirmek için sunum teknikleri uygulayabilir, seçilmiş temalarda göz yormayan ve dikkat dağıtmayan tarzda olmalıdır.

Konuya Hakimiyet

Sunumu gerçekleştirecek kişi sunum tekniklerini iyi bilmeli ve anlattığı konuya hakim olmalıdır. Dinleyiciden gelebilecek sorulara karşı hazırlıklı olmalı ve rahat bir şekilde cevaplamalıdır. Dinleyici sorusu cevapsız kaldığı taktirde sunum yapan kişinin konu hakkında bilgi sahibi olmadığını düşünecek ve sunumdan kopacaktır

Beden Dili Kullanmak

Yalnızca sözcükler kullanılarak yapılan sunumlar bireylerin ilgisini üstünde tutamaz ve vermek istenilen mesaj havada kalır. Bu nedenle sunum yapan kişi sözcüklerin yanı sıra sunum teknikleri yöntemlerinden olan beden dilini de kullanarak dinleyicinin dikkatini çekmelidir.

Ses Tonu

Etkili sunum teknikleri başlığı altında en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de ses tonudur. Sunumu gerçekleştiren kişinin ses tonuna çok dikkat etmesi gerekir. Çok kısık ve yavaş bir ses tonuyla yapılan anlatım dinleyicinin uykusunu getirirken, çok yüksek ses ile yapılan anlatımda insanların rahatsız olmasına neden olabilir. Sunucu sunum sırasında yükselmeler ve alçalmalar yaparak dinleyicinin dikkatini üstünde toplamayı başarmalıdır.

Örnekler Verin

Anlatılmak istenilen konuyla benzerlik gösteren olayların ve hikayelerin dinleyiciye aktarılması verilmek istenilen mesajın uzun süre akılda kalmasını sağlar. Normalde insanların aklında kalmayacak bir nokta bir örnek ile dinleyicinin kafasında görselleştirilebilir ve böylece kalıcı hafızada yer edinebilir.

Görsel Kullanımı

Anlatılmak istenen ana düşünce düz bir şekilde aktarılmak yerine görseller ile zenginleştirildiğinde dinleyicinin aklında kalma oranı büyük ölçüde artar. Konuyla alakalı görsellerin ve grafiklerin seçilmesi çok önemlidir. Alakasız resimler ve grafikler ile dinleyicinin kafası karıştırılmamalıdır.

Materyal Kullanımı

Sunum sırasında konuyla alakalı materyal kullanmak sunumu yapan kişinin en büyük yardımcısıdır. Görsel kullanımında olduğu gibi materyal kullanımında da dinleyicinin konuya ilgisi canlı kalır. Ancak sunucu not kağıdı kullanmamaya özen göstermelidir. Tamamen kendine güvenerek yapacağı bir sunum daha çok takdir toplamasını sağlayacaktır.

Etkili Bir Son

Etkili sunum tekniklerinde en önemli kısım etkili bir kapanış gerçekleştirmektir. Sunumun başında aktarmış olduğunuz bilgiler sona doğru dinleyicinin aklından silinebilir bu nedenle son kısımda sunumda verilmek istenen mesajlar kısaca özetlenmelidir. Güzel bir teşekkür ile sunuma son verilmelidir. Sunum sonunda dinleyicilerin soruları alınmalıdır.

Bu Gönderiyi Paylaş :

Yorum Yap